به گزارش روابط عمومی و امور بینالملل، به مناسبت روز کیفیت تصمیم گرفتیم با مدیر بخش «تعالی سازمانی و سیستمهای مدیریتی» گفتوگویی داشته باشیم و در رابطه با ماموریتها و چشم انداز این واحد سوالاتی را مطرح کنیم که در ادامه مشروح آن را مطالعه میکنید.
لطفاً خودتان را معرفی کنید.
به نام خدا، محبوبه دهداری ویس هستم مدیر تعالی سازمانی و سیستمهای مدیریتی حدود ۱۷ سال در زمینه تضمین کیفیت و تعالی سازمانی در گروه ملی در حال خدمت هستم. روز ملی کیفیت را به همه همکارانم در گروه ملی صنعتی فولاد ایران و تمام کسانی که به نوعی و یا در هر نقشی در سازمان در ارتقای کیفیت درحال تلاش هستند و یا به آن متعهد هستند تبریک می گویم و امیدوار هستم که در تمام سطوح زندگی موفق و موید باشند.
چه ماموریتها و مسئولیتهایی برعهده این واحد قرار دارد؟
استانداردهای مدیریتی ضامن کیفیت محصولات و خدمات است و ما در واحد تعالی سازمانی برای اینکه بتوانیم سیستمهای مدیریتی را ارزیابی کنیم واحدی به نام ممیزی داریم که این واحد بر اساس یک فرایند سیستماتیک، منظم و مستقل و بر اساس یک برنامه دقیق سالیانه همه واحدها و بخشها را مورد ممیزی قرار میدهد در واقع ممیزی یک خوداظهاری برای وضعیت سازمان هست که انطباق با الزامات استاندارد را بررسی می کند. همچنین هر تغییری که در مستندات اتفاق میافتد شامل ایجاد، بازنگری و یا منسوخ کردن و معوق کردن مستندات همه با مدیریت تغییر، مدیریت ریسک و اصلاح فرایندها یکپارچه می شود؛ ضمن اینکه در دو سال اخیر که واحد تعالی سازمانی بر روی فرایندها دقت بیشتری داشته، شناسایی فرایندها را شروع کرد و بعد از آن با ثبت شناسنامهها و تعیین شاخصهای فرایندی حدود ۴۰ درصد از مدیریت فرایند را در سازمان انجام داده است.
این مجموعه شامل چه بخشهایی است و به تفکیک چه ماموریتهایی برعهده دارند؟
این مجموعه شامل چهار واحد است که به صورت یک تیم منسجم و هماهنگ فعالیت میکنند؛ واحدهای زیر مجموعه شامل «ممیزی سیستمهای مدیریتی» است که کار آن ارزیابی سیستمهای مدیریتی و انطباق با استاندارد و الزامات برون سازمانی، درون سازمانی و الزامات مشتری است؛ همچنین «واحد کنترل مستندات مرکزی» که این واحد تمامی مستندات سازمان را از بابت تغییرات، تحت کنترل دارد که شامل ایجاد، بازنگری و یا منسوخ و معوق کردن مستندات است؛ همچنین این واحد یک ارتباط گسترده با تمامی نمایندگانش در بخشها و واحدها دارد. واحد دیگر هم «واحد استقرار و پیاده سازی سیستم» است که در صورتی که سازمان بخواهد سیستم خاصی را مستقر کند این واحد فعالیت میکند و اگر سیستمی را مستقر کند و بخواهد نگهداشت انجام دهد این واحد در این حوزه فعال است؛ واحد دیگر این مجموعه «واحد بهبود فرایند» است که کار آن استقرار و پایش فرایندهای سازمان براساس شاخصهای کلیدی عملکرد یا KPI است.
چه شاخصهای این واحد را در مقایسه با واحدهای مشابه در شرکتهای دیگر متمایز میکند؟
من فکر میکنم ممیزیهای داخلی گروه ملی بسیار گستردهتر هستند. در تمام ماههای سال بر اساس یک برنامه مدون همه قسمتهای سازمان چک میشود و میزان انطباق با الزامات بررسی می گردد طبق اطلاعاتی که داریم فکر میکنم یکی از محاسن سازمان ما این است که بحث چکینگ در چرخه PDCA شاید قویتر باشد؛ همینطور در فرایندها به نظر من اقدامات خیلی خوبی اتفاق افتاده و کمتر سازمانی هست که تا این حدود بر اصول فرایند تکیه کرده باشد و تا این حد پیشروی کرده باشد.
آخرین موفقیتها و دستاوردهای این مجموعه را ذکر نمایید:
گروه ملی صنعتی فولاد ایران چهار استاندارد دارد استانداردISO 45001-2018، استاندارد ISO 14001-2015، استاندارد ISO 10015-2019 و استاندارد ISO 9001-2015 که استاندارد کیفیت است و بسیار به موضوع امروز مرتبط است و اولین استانداردی است که گروه ملی اخذ کرده و این استاندارد شاید مربوط بشود به دهه ۷۰ که گروه ملی در واقع سالیان سال هست که الزامات را مستقر کرده و نگهداشت این سیستم را انجام داده است؛ تقریبا آخرین دستاوردی که ما برای استقرار سیستم داشتیم سال ۱۴۰۰ برای استاندارد ISO 45001-2018 و ISO10015-2019 بود این دو استاندارد به سازمان کمک میکند که بتواند الزامات مرتبط با ایمنی و آموزش را در سازمان مستقر و نگهداشت آن را انجام دهد.
در این واحد چه چشم انداز و اهدافی برای آینده ترسیم شده است؟
مسلماً یک قدم خیلی خوب در یک یا دو سال گذشته برای فرایند در سازمان برداشته شد و این تماماً با همت تیم تعالی و با همکاری مدیران و همکاران سایر بخشها و واحدها بود و مطمئناً تیم تعالی همت و هدفش را برای سال آینده بر این قرار می دهد که عارضه یابی فرایند را تکمیل کند و همینطور با لحاظ کردن تحلیلهای درست، منطقی و واقعی از شاخص عملکردها، بهبود عملکرد سیستم را سعی کند به صورت اثربخشتر انجام دهد؛ همینطور به مدیریت ریسک بیشتر اهتمام خواهیم داشت و سعی میکنیم با همکاری همه همکارانمان در واحدها و بخشها، مدیریت ریسک را به شکل بهتری جلو ببریم.