مختبر المعادن
مقدمة إلى مختبر علم المعادن والفلزات
يقدم مختبر المعادن التابع للمجموعة الوطنية لصناعة الصلب في إيران خدمات مخبرية داخل وخارج الشركة في مكان مساحته ۶۰۰ متر مربع، بما في ذلك ثلاثة أقسام ميكانيكية وكيميائية ومعدنية، مع موظفين ذوي خبرة وخبرة ومعدات اختبار حديثة. منذ عام ۲۰۰۳، يعمل المختبر كأول مختبر شريك مرجعي ومعياري في مجال المعادن في محافظة خوزستان من خلال الحصول على شهادة الموافقة على كفاءة المختبرات الشريكة من منظمة المعايير والبحوث الصناعية في إيران. كما أنه في عام ۲۰۱۲ ومع إنشاء نظام ISO/IEC17025 كأول مختبر للمحافظة والمحافظات المجاورة نجح في الحصول على هذا المواصفة (إدارة الجودة). من الأجهزة المتوفرة في المعمل: الأجهزة المجهزة لاختبار الشد والضغط والكسر في القسم الميكانيكي، وأجهزة قياس الكم الثابتة والمتحركة في قسم الكيمياء، وأجهزة الصقل والتركيب، والميكروسكوبات المعدنية، ومعدات الحفر الكلي. مع جهاز XRF متطور مع القدرة على تحليل مجموعة واسعة من العناصر (من العدد الذري ۹ إلى ۹۲). كما نشط المختبر في مجال البحث وتعاون مع المراكز العلمية والجامعات.
قائمة معدات المختبرات المعدنية
لطفاً یک فایل csv تهیه کنید
بخش مکانیک
کارگاه آماده سازی
نمونههای ارسالی به آزمایشگاه قبل از انجام آزمون به کمک تجهیزات موجود ازقبیل اره نواری، صفحه تراش، فرز، سنگ سنباده، موتور جوشکاری و سایر دستگاههای کارگاهی آمادهسازی میشوند. آمادهسازی نمونهها برمبنای استانداردهای مربوطه انجام میگردد.
آزمون خمش
یکی از الزامات استانداردهای محصولات فولادی آزمون خمش است. آزمایشگاه مجهز به دو دستگاه خمش می باشد که یکی مختص لوله و دیگری مربوط به خم کاری میلگرد، ورق، تیرآهن و … است. در آزمون خمش براساس استانداردها، شرایط آزمون ازجمله قطر خمش و زاویه خم موردنظر قرار میگیرد.
آزمون کشش و فشار
آزمایشگاه مجهز به دستگاه پیشرفته تست کشش و فشار یونیورسال مدل ZWICK Z۶۰۰E با ظرفیت ۶۰ تن ساخت کشور آلمان و همچنين دستگاه كشش با ظرفيت 100 تن گالدابيني ساخت كشور ايتاليا می باشد که با صحت و کارآئی بالا انواع نمونه ها را مورد آزمون قرار میدهد و به گواه کالیبراسیون های دورهای از دقت فوق العادهای برخوردار است. درحال حاضر این دستگاه در سطح استان خوزستان درنوع خود بینظیر است.
سختی سنجی
سختی سنج EQUOTIP بسیار سبک وقابل حمل است که با سرعت و دقت بالا سختی را به صورت دیجیتالی نمایش میدهد و قابلیت اندازهگیری سختی اکـثر فلزات را دارد.
همچنين آزمايشگاه مكانيك از يك دستگاه سختي سنج ثابت مدل كوپا برخوردار مي باشد.
آزمون تخت کردن لوله
یکی از آزمونهای تشخیص انعطافپذیری در لولهها که در سایزهای بالا جایگزین آزمون خمش میشود، آزمون تخت کردن است. در این آزمون لوله متناسب با قطر و ضخامت به اندازه معینی بوسیله دو صفحه فشار تخت میشود و در صورتی که ترک یا شکستگی درآن بوجود نیاید، مورد قبول خواهد بود.
اندازهگیری ابعادی
در استاندارد محصولات حدود مجازی برای ابعاد تعیین شده است که برای تطبیق آنها با مشخصات واقعی، ابعاد محصولات اندازه گیری میشوند. برای مثال در میلگرد: ارتفاع و پهنای آج عرضی و طولی، گام و وزن یک متر- در تیرآهن: ارتفاع، پهنای بال، ضخامت بال و جان، عدم تقارن بالها و وزن یک متر- در لوله : قطر خارجی، ضخامت و وزن یک متر اندازه گیری و با استاندارد مقایسه میشود.
بخش شیمی
کارگاه آماده سازی نمونه
کارگاه آمادهسازی نمونه شامل مراحل زیر میباشد:
پولیش کاری
سنگ زنی
آسیاب
نمونهها پس از ارسال به آزمایشگاه با توجه به نوع آزمایش تحت عملیات مذکور قرار گرفته و سپس جهت انجام آزمون به بخش مربوطه منتقل میشوند.
کوانتومتر
آزمایشگاه مجهز به دو دستگاه کوانتومتر ثابت مدل SPECTRO و یک دستگاه سیار مدل WAS ساخت کشور آلمان جهت تعیین ترکیب شیمیائی نمونهها میباشد.
آزمایشگاه توانایی تعیین درصد وزنی ۲۵ عنصر درپایه های آهن، نیکل، مس و آلومینیوم را دارد.
این دستگاهها جهت شناسایی فولادهای ساختمانی، ابزار، تندبر، ضدزنگ، چدن و قطعات مجهول برنامهریزی شده است.
X.R.F
در بخش آماده سازی X.R.Fنمونه توسط دستگاه آسیاب پودر شده و سپس توسط دستگاه پرس یا فیوژن جهت آنالیز آماده میگردد.
دستگاه XRF مدل ARL ADVANT’X ساخت کشور سوئیس توانایی تجزیه بیش از۸۴ عنصر را دارد.
نرم افزار تحلیلی Uniquant استفاده از این تجهیزات را برای تجزیه و تحلیل آسان و سریع کل نمونههای ناشناخته مسیر میسازد.
شیمی تجزیه
در این بخش با استفاده از دستورالعملهای شیمیتر و تجهیزات موجود آنالیز شیمیائی عناصری مانند: منگنز، آهن کل، آهن فلزی، کربن و اندازهگیری سختی آب انجام میشود.
تجهیزات این بخش شامل هود و سکوی آزمایشگاهی، کوره اشترولاین، کوره عملیات حرارتی، اتوکلاو، حمام بن ماری، اسپکتروفتومتر، هیتر، ترازوی آنالیتیکال و غیره میباشند.
متالوگرافی
– ماکرواچینگ
در این بخش نمونهای از مقطع شمش تهیه شده و پس از پرداخت و صیقل دادن آن با استفاده از HCl و طبق دستورالعمل استاندارد اچ گردیده و موارد زیر بررسی میگردد.
تعیین ساختار انجماد و تشخیص عیوب ریختهگری
شناسائی آخالها
شناسایی حفرههای گازی و انقباضی
اندازه گیری ابعادی نمونهها
درصورت لزوم انجام سولفور پرینت جهت تشخیص آخالهای سولفیدی
ریز ساختار
فعالیتهای انجام شده در این بخش شامل مراحل زیر میباشد:
مانت کردن
پولیش کاری
اچینگ سطح نمونه
بررسی ساختار میکروسکوپی و دانهبندی فولاد
تهیه عکس و گزارش تحلیلی
اندازهگیری چربی سطح تجهیزات
تجهیزات کارخانه تولید اکسیژن و خطوط لوله جهت انتقال هوا و اکسیژن باید عاری از چربی باشند تا از اشتعال یا انفجار جلوگیری شود. آزمایشگاه قبل از مونتاژ خطوط لوله از سطح داخلی آنها نمونهبرداری کرده و طبق دستورالعمل با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر میزان چربی را در سطوح نمونهبرداری شده اندازهگیری می نماید.
اندازهگیری استیلن موجود در اکسیژن و هوای مایع
اکسیژن و هوای مایع باید عاری از استیلن باشند. برای تست خلوص آنها، نمونه هایی از اکسیژن وهوای مایع در ظرفهای مخصوص به آزمایشگاه ارسال میگردند که طی انجام دستورالعمل خاصی با استفاده از محلولهای شاهد میزان استیلن در اکسیژن و هوای مایع تخمین زده میشود.
اندازهگیری کربن و گوگرد
با استفاده از دستگاه کربن-گوگرد مدل ELTRA-CS2000 به سه روش کورهالقایی؛ مقاومتی و هضم اسیدی مقدار کربن و گوگرد اندازهگیری میگردد.